Slowaakse dansen

Slowaakse dansen
Slowaakse dansen
Slowaakse dansen

Bij het jubileumconcert op 28 juni 2014 ter ere van het 110 jarig bestaan van de WesterHarmonie ontving het orkest een muzikaal cadeau van Dirk van der Niet, die het orkest ruim 20 jaar dirigeerde (1979-1999). Het cadeau bestond uit een muziekstuk naar keuze uit de catalogus van Mansarda, Dirk’s muziekuitgeverij. De definitieve keuze liet even op zich wachten, maar uiteindelijk werd het Slovakian Dances van Matteo Firmi.

Matteo Firmi, een hedendaagse dirigent en componist die in 1984 in Triest (in Italië, vlak bij de grens met Slovenië) werd geboren, componeerde deze muziek na een bezoek aan de Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Het Slowaakse volkslied levert het hoofdthema voor de gehele compositie. Daarnaast zijn er vier andere belangrijke thema’s in de dansen: dobru noc mà milà’, ‘cernà vlna na bilèm barànku’, ‘okolo zvolena travicka zelena’ en ‘zreju zreje zelene jahody’. Volgens Google’s vertaalmachine betekent de eerste tekst zoiets als “Goedenacht mijn lieve“. De vertaling van de andere zinnen is lastiger. Het vermoeden is dat ze gaan over een zwart/wit lammetje, over ananas en het rijpen van groene aardbeien. Van een native speaker, oftewel een “domáci hovoriaci”, hoort het orkest graag een betere vertaling. “Het concept ‘natie’ en ‘het deel uitmaken van een natie’ wordt onderstreept door het hoofdthema, dat telkens weer terugkeert”, zo schrijven de critici over het stuk. In december 2012 was de première in Noord Italië.
Sinds enkele weken studeren de muzikanten van de WesterHarmonie dit prachtige muziekstuk in. Ze hopen het spoedig zodanig te beheersen, dat ze het ten gehore kunnen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *