Het Ajax-project: een update

het AJAX project met de Westerharmonie en de Europacup

Na de geslaagde voorpremière van gisteren (26 februari 2015) maakt de WesterHarmonie zich op voor de officiële première van vanavond. Er gaan geruchten dat de zaal volledig is uitverkocht, en dat er in de loop van het project zelfs BN-ers komen kijken. Maar hoe heeft het project zich nu ontwikkeld voor de deelnemende muzikanten?

Het loopt volkomen uit de hand
Het loopt volkomen uit de hand met Ajax in de Arena

Dat het intensief zou worden, wisten we natuurlijk van tevoren al; veel repetities en voorstellingen op een korte tijd en nog zonder pauze ook! Ja, dat kan misschien wel zo zijn, maar het stuk begint voor ons muzikanten steeds meer te leven. Het is niet zoals we eerst dachten dat wij de muzikale opleuking tussen de scènes zouden zijn terwijl het decor omgebouwd wordt. Nee, wij maken echt deel uit van het stuk en zitten midden in een creatief proces. Hetzij als muzikant, hetzij als publiek, hetzij als de F-side.

Ook de interactie met de acteurs wordt steeds beter. Want de laatste paar repetities was je niet alleen maar laat thuis omdat de repetitie nou eenmaal tot half elf duurt, maar ook omdat het aan de bar nakaarten met productie en acteurs zo gezellig is. De sfeer is dus echt heel goed. Zo had elke acteur voor aanvang van de voorpremière een leuke boodschap voor ons, of koekjes gekocht of ga zo maar door. Dat laten wij als Wester natuurlijk niet over onze kant gaan, dus vanavond zijn wij aan de beurt. Ook heel bijzonder: Frank de Boer (nee, niet die van de kozakkenboys) heeft de acteurs en muzikanten in hoogst eigen persoon een toi toi toi gestuurd.

In het begin was er kritiek dat de muzikale omlijsting van het stuk voor ons minder interessant zou zijn. Maar gaandeweg bleek dat je juist helemaal geen muzikale uitdaging wil – dat is niet het doel van het project en dat maakt het alleen maar veel te ingewikkeld voor jou als muzikant. In tegenstelling tot bij een gewoon concert moet je namelijk op veel te veel dingen letten: wanneer moet je inzetten, met welk stuk en op welk repetitiecijfer; hoe hard moeten we spelen; wanneer moeten we de acteurs uitjouwen en ga zo maar door. Bovendien zijn er een aantal scenes waarin de acteurs onder onze begeleiding aan het zingen zijn – je moet dan erg oppassen dat je ze niet van hun stoel blaast (kijken naar Alida dus), of dat ze niet in een ander tempo of ritme zingen dan wij spelen of op papier hebben staan (kijken naar Alida dus). Daarbij blijven de normale dingen zoals klankbalans (kijken naar Alida dus), zuiverheid en het kijken naar Alida onverminderd van belang.

Na de eerste voorstelling kunnen wij dus nu al zeggen dat wij met heel veel plezier gaan terugkijken op dit enorm leuke project. Wij hebben als Wester Harmonie op gepaste wijze laten zien dat wij knettergek zijn en altijd in voor een geintje en daarbij toch een ontzettend goede prestatie kunnen neerzetten.

Kortom, komt dat zien (want als je niets ziet, ken je niet kijken)!

Dennis en Wendolien (fluit en altsaxofoon)

collage ajax-project

Zie ook onderstaande trailer.