De eerste keer weer!

17 oktober 2021: wat een heerlijke zondagmiddag! Terwijl in het oosten van de stad de Marathon van Amsterdam werd gelopen, kwam in het Westelijk Havengebied de Wester Harmonie onder leiding van Rob van der Sterren bij een voor het eerste concert sinds Kerstmis 2019. En nog wel voor een bijzonder evenement, het slotakkoord van het culturele project ‘Weg die muur’. Ook de locatie was bijzonder, een met rood-wit lint afgezette steiger vóór Broedplaats De Bonte Zwaan in de Houthaven, hemelsbreed een paar honderd meter van de Van Noordtkade waar de roots liggen van onze harmonie, als personeelsorkest van de Wester Suiker Raffinaderij.

De weergoden waren ons goed gezind: herfstig maar droog en met matige wind. Desondanks wapperde er soms wat bladmuziek en viel er slagwerk om. De regen begon pas na afloop van het concert toen de “roadies” de laatste instrumenten in de auto’s hadden ingeladen.

Project ‘Weg die muur’

De ontvangst bij de locatie was allerhartelijkst. De WesterHarmonie was uitgenodigd om het project ‘Weg die muur’ feestelijk af te sluiten. En daarmee was het een mooi cadeau aan de buurt. Dit project, een initiatief van de Amsterdamse kunstenares Aimée Zita Lemo, was opgezet om de oude Spaarndammerbuurt te verbinden met de ernaast gelegen nieuwbouwwijk Houthaven. Een onderdeel van het project was een kunst-wandelroute door beide buurten. Tijdens de finissage van het project op deze zondagmiddag “had de Houthaven even iets weg van een Fellini-film”, zo laten de projectmakers weten op Instagram. “Terwijl Aimée met zo’n 30 mensen de laatste keer haar [..] route liep en bij de Bonte Zwaan aankwam, schalde de muziek van de Wester Harmonie het gezelschap al tegemoet! Het werd juist door die muziek echt feest in en rondom de Bonte Zwaan; behalve genodigden, bleven ook argeloze voorbijgangers door de muziek gebiologeerd staan. Aan de overkant van het water stopte een vrachtwagen om schalks even mee te toeteren op de aanstekelijke muziek van de harmonie.”

Verbinden van culturen

Heel toepasselijk ontbraken bekende Amsterdamse meezingers als ‘Tulpen uit Amsterdam’ niet in het muzikale repertoire. Vanwege de Argentijnse roots van de kunstenares, speelde het orkest ook Zuid-Amerikaanse nummers, zoals de tango ‘La Cumparsita’Cordilleras de los Andes’ waarin drie vulkanen in het Andes gebergte muzikaal worden verklankt, en als speciale toegift voor de kunstenares: ‘Libertango’ van Astor Piazzolla.

Met een zinderende uitvoering liet het orkest horen blij te zijn eindelijk weer voor publiek te mogen spelen. In de aanloop naar de pauze klonk ‘La Cucina Italiana’, over een heerlijke Italiaanse maaltijd van soep, pasta, wijn en tiramisu. Na de pauze werd ook nog een jarige organisator toegezongen. Kortom, feest alom! Het concert eindigde met het swingende ‘Jump, Jive an’ Swing’ waar het orkest, voor dit concert aangevuld met wat extra koperblazers, even helemaal los kon gaan. Het enthousiasme dat het orkest en de dirigent uitstraalde, miste zijn doel niet en sloeg over op het publiek. Dat kon dus heerlijk meezingen bij de toegift ‘Aan de Amsterdamse grachten’.

Evaluerend bij de borrel keken onze muzikanten en dirigent zeer tevreden terug op deze middag. Wat hadden we het gemist: toewerken naar een uitvoering en dan uiteindelijk spelen voor publiek. Heerlijk dat dat na zo’n lange periode dan ook echt goed lukt.

Winterconcert en meer

De Wester is weer terug op het podium. We gaan óp naar het Winterconcert op 19 december 2021 in Zwanenburg samen met Muziekvereniging Eensgezindheid uit Halfweg! En ondertussen kijken we ook uit naar ons – door corona steeds maar weer uitgestelde – concert eind juni 2022, Café des Etoiles gewijd aan de Franse muziekcultuur met symfonische werken van Franse componisten, fragiele Franse chansons met zangeres Sterre Konijn, accordeonmuziek, wijn, kaas en gezelligheid….

Met dank aan Ronald Huffener voor de mooie foto’s!

 

Geralda Jurriaans – Helle
Miriam van der Pol
oktober 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *