De reus en de zeemeermin

‘Pierre, doe eens een zeemeermin! En nog wat zeepaardjes erbij!’ Aan het woord: de dirigent tijdens de wekelijkse repetitie van de WesterHarmonie. De slagwerker is een grote vriendelijke reus die vrolijk varieert op zijn partij. De klanken die hij op haar verzoek aan zijn bekkens ontlokt, passen wonderwel bij elegante zeewezens. Heel toepasselijk, want de WesterHarmonie repeteert de Riet & Biet Suite van componist Vincent van den Bijlaard. Het derde deel gaat over de overzeese suikerhandel en in de muziek hoor je het spel van de golven. Bij een (kinder)concert gaat de muziek van de WesterHarmonie vaak samen met een verhaal en speciale effecten.

Pierre , de stevige basis van het orkest, geniet zichtbaar van solo’s waarin hij helemaal los kan gaan. Hoe verschillend klinken die solo’s bij elke repetitie of optreden! Op zijn trommels, bekkens, pauken, gong, woodblocks en ander slagwerk is hij een ware tovenaar. Zo stond Pierre ooit, in rode mantel en met een kroon op zijn hoofd, op de rand van het podium . Twee bekkens in zijn opgeheven handen. Enorme bekkenslagen volgden. Het regende gouden munten in de fantasie van het publiek van enthousiaste kinderen. En bij “Alice in Wonderland” zorgde hij voor een heel bijzonder special effect door in de Grote Zaal van het Concertgebouw een kolenkit vol potten, pannen, bestek en ander welklinkend keukengerei om te keren.

Pierre maakt veel kilometers. Voor de WesterHarmonie pendelt hij elk weekend tussen Limburg en Amsterdam West. Maar ook tijdens de repetities loopt hij voortdurend heen en weer. Hij bedient namelijk in zijn eentje de pauken, het drumstel en kisten vol bijzondere slagwerkinstrumenten.

Percussionisten die van spektakel houden en zich met Pierre willen uitleven bij het leukste harmonieorkest van Amsterdam, zijn van harte welkom. Kom eens langs op vrijdagavond tijdens de repetitie. Voor meer info, zie http://www.westerharmonie.nl/ 

Geralda Jurriaans-Helle
Miriam van der Pol